Rijbewijs D

Bus

Rijbewijs D

Bus

Rijbewijs D

Bus

Rijbewijs D

Bus

Stuur je toekomst in de juiste richting met een bus rijbewijs

Bij Rijschool Car & Truck is het behalen van een bus rijbewijs een cruciale stap naar een nieuwe carrière. Daarom houden we onze bus opleidingen betaalbaar en van hoge kwaliteit. We bieden transparante prijzen en pakketten aan, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en welke kosten eraan verbonden zijn.

Algemeen

Doel en beperkingen

 • Privégebruik:
  Je mag het rijbewijs D zonder vakbekwaamheid alleen gebruiken voor privédoeleinden, zoals het besturen van een bus voor persoonlijke of recreatieve activiteiten.
 • Geen commercieel vervoer:
  Je mag geen passagiers tegen betaling vervoeren of commerciële ritten uitvoeren zonder de vakbekwaamheid (code 95).

Flexibele leeropties

Bij Rijschool Car en Truck begrijpen we dat elke cursist verschillende leerstijlen en tijdschema’s heeft. Daarom bieden we flexibele leeropties aan die kunnen worden aangepast aan jouw specifieke wensen. Of je nu snel je theorie-examen wilt afleggen of in je eigen tempo wilt leren, wij zorgen voor een programma dat bij jou past.

Theorie rijbewijs D voor buschauffeurs

Het behalen van je theorie-examen voor rijbewijs D is een essentiële stap om buschauffeur te worden in België. Of je nu van plan bent om als professionele buschauffeur aan de slag te gaan of je kennis van verkeersregels en -voorschriften wilt uitbreiden, wij bieden de nodige training en kennis om je voor te bereiden op het examen.

Theorie in balans

Onze ervaren instructeurs begeleiden je door het theoretische gedeelte van de opleiding. We bieden klassikale theorielessen aan, maar ook zelfstudie-opties, zodat je kunt leren op een manier die het beste bij jou past. Bovendien zorgen we ervoor dat je vertrouwd raakt met de Belgische verkeerswetgeving en specifieke regels die gelden voor het besturen van bussen, zodat je met vertrouwen je theorie-examen kunt afleggen.

Theorie rijbewijs D bus

Je kunt op twee manieren je theorie-examen behalen:

 1. Deelnemen aan een theoriecursus bij de rijschool, gevolgd door theorie-examens: één voor het rijbewijs en drie voor vakbekwaamheid.
 2. Zelfstudie, waarna je het theorie-examen aflegt. Bij niet slagen, is het niet toegestaan om dezelfde dag opnieuw examen te doen.

Opmerking: Voor het praktijkexamen van groep 2 voertuigen, waaronder bussen, is een medische keuring verplicht.

Voorlopig rijbewijs D bus

Beperkingen:

Een voorlopig rijbewijs D in België komt met enkele beperkingen die je in acht moet nemen tijdens de periode waarin je praktijkervaring opdoet. Hier zijn de belangrijkste beperkingen:

 • Begeleiding
  Je mag alleen rijden onder begeleiding van een erkende instructeur of een begeleider die voldoet aan de wettelijke eisen. De begeleider moet minstens 30 jaar oud zijn, minstens vijf jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs D en een begeleidersattest kunnen voorleggen.
 • Rijden buiten de werkuren
  Je mag niet rijden tussen 22.00 uur en 6.00 uur, behalve onder begeleiding van een erkende rijinstructeur.
 • Beperkt aantal passagiers
  Je mag geen betalende passagiers vervoeren. Alleen de begeleider, de rijinstructeur en eventueel een aantal andere niet-betalende passagiers mogen meerijden tijdens de rijlessen.
 • Verbod op rijden zonder begeleider
  Je mag niet zonder begeleiding rijden. Je moet altijd vergezeld zijn van een erkende instructeur of een begeleider die aan de eisen voldoet.
 • Verbod op commerciële ritten
  Je mag geen commerciële ritten uitvoeren of passagiers vervoeren tegen betaling. Het voorlopig rijbewijs is uitsluitend bedoeld voor opleidings- en oefendoeleinden.
 • Geldigheidsduur
  Het voorlopig rijbewijs D is meestal 12 maanden geldig. Binnen deze periode moet je voldoende praktijkervaring opdoen en je praktijkexamen afleggen.
 • Enkel binnen België
  Je mag alleen rijden binnen de grenzen van België. Het voorlopig rijbewijs is niet geldig in andere landen.
 • Verbod op rijden met bepaalde overtredingen
  Als je ernstige verkeersovertredingen begaat, kan je voorlopige rijbewijs worden ingetrokken en kun je sancties krijgen die je voortgang naar het definitieve rijbewijs vertragen.

Praktijk

 • Je moet minimaal 8 uur praktijkles volgen bij een rijschool, waarna je direct examens aflegt: 2 voor het standaard rijbewijs en 3 voor het rijbewijs met vakbekwaamheid. Als alternatief kun je kiezen voor een voorlopig rijbewijs dat 12 maanden geldig is. Na een maand kun je het examen afleggen.
 • Als je twee keer niet slaagt, moet je 4 uur praktijkles volgen bij een erkende rijschool voordat je opnieuw examens kunt afleggen.

Praktijkexamen rijbewijs C vrachtwagen

Criteria om een praktijkexamen voor een rijbewijs D te behalen zijn:
Om het praktijkexamen voor een rijbewijs D te behalen in België, moet je voldoen aan bepaalde criteria en eisen. Hier zijn de belangrijkste criteria:

 • Leeftijd
  Je moet minimaal 24 jaar oud zijn om deel te nemen aan het praktijkexamen voor rijbewijs D.
 • Theorie-examen
  Je moet geslaagd zijn voor het theorie-examen voor rijbewijs D. Dit theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels, specifieke regels voor bussen en de wegcode.
 • Medische keuring
  Je moet een geldige medische keuring hebben ondergaan die bevestigt dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent om veilig een bus te besturen. Deze keuring moet recent zijn en goedgekeurd door een erkende arts.
 • Praktijklessen
  Je moet voldoende praktijklessen hebben gevolgd bij een erkende rijschool. Dit omvat het leren van de basisvaardigheden voor het besturen van een bus, inclusief manoeuvreren, het omgaan met passagiers en rijden in verschillende verkeerssituaties.
 • Oefenperiode
  Met een voorlopig rijbewijs D moet je een bepaalde oefenperiode doorlopen, waarbij je ervaring opdoet onder begeleiding van een erkende instructeur of begeleider.
 • Documenten
  Je moet alle vereiste documenten bij je hebben, zoals je identiteitskaart, het voorlopig rijbewijs D, het attest van de medische keuring en bewijs van geslaagd theorie-examen.
 • Voertuig controle
  Voorafgaand aan de rij test moet je een aantal technische controles uitvoeren op het voertuig, zoals het controleren van de lichten, remmen, stuurinrichting, banden, en andere veiligheidsaspecten van de bus.
 • Rijvaardigheden
  Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien dat je beschikt over de volgende vaardigheden
 • Manoeuvreren:
  Het veilig en nauwkeurig manoeuvreren van de bus, inclusief keren, parkeren en achteruitrijden.
 • Verkeersinzicht:
  Het tonen van goed verkeersinzicht, zoals het correct toepassen van voorrangsregels, verkeersborden en verkeerslichten.
 • Beheersing van het voertuig:
  Het veilig en gecontroleerd rijden in verschillende verkeerssituaties, zoals stadsverkeer, snelwegen en landwegen.
 • Omgaan met passagiers:
  Het correct en veilig omgaan met passagiers, inclusief het stoppen bij haltes en het openen en sluiten van deuren.
 • Defensief rijden:
  Het anticiperen op mogelijk gevaarlijke situaties en het nemen van preventieve maatregelen om ongelukken te voorkomen.
 • Gestructureerd en veilig rijden
  Je moet laten zien dat je gestructureerd en veilig kunt rijden, met aandacht voor de verkeersregels, de wegomstandigheden en de veiligheid van passagiers en andere weggebruikers.
 • Stressmanagement
  Je moet kunnen aantonen dat je in staat bent om kalm en beheerst te blijven tijdens het rijden, ook in stressvolle of onverwachte situaties.
  Als je aan al deze criteria voldoet en de examenrit succesvol afrondt, behaal je je rijbewijs D. Rijschool Car en Truck biedt uitgebreide ondersteuning en training om je voor te bereiden op het praktijkexamen, zodat je met vertrouwen en bekwaamheid de weg op kunt.

Prijslijst rijbewijs D bus

Contacteer ons als u meer wenst te weten over onze prijzen.

Inschrijving:
Per lesuur;
11 uur les + examenbegeleiding gewone D :
14 uur les + examen D met vakbekwaamheid :
15 uur les + gesplitste examens D met vakbekwaamheid :
De examengelden zijn hierbij NIET inbegrepen en worden via ons aan jou gefactureerd.
Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen.
Prijzen zijn BTW inclusief.
Subsidie via KMO-portefeuille.